2011. május 31., kedd

Kullancs - csípés - agyvelőgyulladás - Lyme-kór

Magyarországon  25 féle kullancs él, de nem mindegyik terjeszt az emberre veszélyes betegséget. A kullancs a tölgyerdőket ill. az árnyékos helyeket kedveli. Az erdő aljnövényzetében, fűben, és a bozótosokban tartózkodik még a legszívesebben. Ha kullancs - csípés érte , minél hamarabb távolítsuk el bőrünkből, de nem mindegy hogy hogyan!
Legjobb, ha kullancskiszedő-csipesszel, de ha ez nem áll rendelkezésre meg lehet ( próbálni hosszabb körmű nők előnyben ) hüvelyk és középső ujjal.  Lehetőleg egészen elöl, közel a fejéhez kell megfogni. Több vélemény van, hogy csavaró mozdulattal kell kihúzni, vagy mások szerint elkerülendő a csavaró mozdulat. A fej nem baj, ha bent marad a bőrben az nem okoz különösebb problémát. Ezután jód oldattal kenjük be a kullancs helyét.  A fertőzött kullancsokból a kórokozó emberre való átvitelének valószínűsége annál kisebb, minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot a bőrből.
Agyvelőgyulladás - A kullancs-csípése által terjesztett agyvelőgyulladás nagyon súlyos, életet veszélyeztető megbetegedés lehet, mely vírussal fertőzött kullancsok csípésével terjed. Hazánkban átlagosan minden 1000. kullancs fertőzött az agyhártya - agyvelőgyulladást (enkefalitiszt) okozó vírussal. 
A kullancs egy baktérium által okozott megbetegedést is terjeszt, az úgynevezett Lyme-kórt. Sokkal gyakoribb a Lyme-kórt előidéző baktérium a kullancsokban mint az agyhártya-, agyvelőgyulladást okozó vírus. Magyarországon kb. minden 10. kullancs magában hordozza a Lyme-kórt kórokozó baktériumot, melyet vérszívás közben a szervezetbe juttathat..