2011. június 6., hétfő

Atkins-diéta

Az Atkins diéta lényege a szénhidrátbevitel korlátozása, ezért elsősorban olyan élelmiszereket és ételeket fogyaszthatunk, amelyeknek szénhidráttartalma nincs vagy minimális.
1. rész
2 hétig tart kb., de Atkins szerint azoknál, akiknek nagy az ”anyagcsere-ellenállásuk”,  lehet 3-4 hét is. Eebben az időszakban napi 20 g szénhidrát fogyasztása engedélyezett,  zsír- és fehérjefogyasztás mellett. Nem szabad gyümölcsöt, kenyeret, főtt tésztát, gabonát, keményítős zöldséget, margarint, olajos magot és csonthéjasokat enni. Korlátlanul fogyasztható mindenféle hal, tenger gyümölcsei, szárnyasok, vörös húsok, tojás, sajtok, olajok, zsírok, vaj, tejföl.
2.rész
5 g- mal kell növelni a napi szénhidrát mennyiségét, szénhidrátban szegény zöldségek révén amíg a súlyleadás meg nem áll. /  hagyma - borsó - kukorica - sárgarépa... /
3. rész
A lényege, hogy a szénhidrátfelvételt heti 10 g-mal kell növelni, de csak addig, amíg a súlyleadás meg nem áll. / narancs - eper - banán - körte - cseresznye - rizs - tojás - hal... /
4.rész
A szénhidrátfogyasztást nem növelhetjük, mert akkor hízni kezdünk...